Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Soms loont een beetje extra belasting betalen wél

Geplaatst op: 27-12-2019, 15:02:55

Schenkingen op papier zijn een mogelijkheid om het vermogen te verkleinen, waardoor bij overlijden minder erfbelasting hoeft te worden betaald. Bij de notaris leggen ouders vast dat zij per kind een bedrag schenken, en dat direct teruglenen van hun kind. Vanaf dat moment moeten de ouders daadwerkelijk 6% rente betalen aan het kind, omdat de Belastingdienst de constructie anders niet accepteert.

Doorgaans wordt er voor gekozen om niet meer dan €5000 per kind te schenken, omdat dat bedrag vrijgesteld is van schenkbelasting. Bij hogere bedragen wordt het belastingvoordeel ver teniet gedaan.

Onlangs wilde een moeder echter vastleggen dat zij €100.000 op deze wijze aan haar zoon schonk. Verbazingwekkend, omdat er direct 10% schenkbelasting betaald moet worden over de belaste €95.000.

Goed nagedacht

Maar er bleek goed over nagedacht te zijn. Door deze forse schenking kon moeder nu aan haar zoon ieder jaar onbelast €6000 overmaken, aangezien dit de verplichte rentebetaling is. Hiernaast hield moeder de mogelijkheid om jaarlijks €5000 onbelast te schenken. In haar ogen was haar zoon beter af als zij hem per jaar €11.000 (oftewel maandelijks een kleine €1000) kon overmaken om van te leven.

Een eenmalige investering van €9500 woog voor haar daardoor ruimschoots op tegen de mogelijkheid om iedere maand de huur voor haar zoon te kunnen betalen.

Kwestie van om-denken.

Bron: column van 27 december 2019 van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina